Het begint waar je begint

Twee jaar geleden hing ik zwaar geïrriteerd de telefoon op. 

Het was weer tijd om de nieuwe lichting personeel in te werken. Maar na een paar belletjes was het snel duidelijk dat het lastig ging worden om iedereen bij elkaar te krijgen. Deze irritatie verdween echter snel door een idee dat bij mij opkwam en de afgelopen twee jaar mijn leven compleet heeft veranderd.

Het probleem aan horeca teams is namelijk dat het voor een groot deel bestaat uit part-timers, wat het lastig maakt om iedereen bij elkaar te krijgen. Dit heeft niet alleen invloed op het trainen, maar maakt de communicatie onnodig ingewikkeld. Iedereen heeft namelijk altijd andere dingen te doen en mist daarom meer dan eens belangrijke updates. Je kunt natuurlijk trainingen organiseren met leveranciers, vergaderen en zoveel mogelijk informatie bij elkaar zoeken, maar zie jij maar eens elke keer al het nieuwe personeel hierin mee te krijgen. Kortom er moest toch een makkelijkere manier zijn om je team bij elkaar te brengen en ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. 

Nou wil ik niet zeggen dat ik dit allemaal gelijk wist na dat ene telefoontje. De afgelopen tijd was een harde leerschool waar genoeg klappen vielen. Ik was gewoon iemand met een frustratie en een mogelijke oplossing. Het was waarschijnlijk een stuk slimmer geweest als ik niet gelijk aan de slag was gegaan, de investeringen iets zakelijker had bekeken en mijzelf de tijd had gegeven om een degelijk plan te maken. Maar hee, na twee jaar hard op mijn bek gaan, praten, testen, fouten maken, ontelbaar veel koffie en weer opnieuw beginnen kan ik in ieder geval één ding met zekerheid zeggen.

 

Het is de hoogte tijd om op te staan voor de horeca.

Naar mijn mening is het probleem met de huidige situatie dat er in de horeca een bepaalde 'zesjes cultuur’ is ingeslopen. Iedereen wilt wel een tien, maar we vergeten dat om dit te bereiken wij wel aan het team moeten sleutelen. Het personeel in de horeca doet elke dag hun best om iedereen zo goed mogelijk te helpen, terwijl het management in de hoogste versnelling rent om alle balletjes in de lucht te houden. Er is simpelweg te weinig tijd om te investeren in de groei van het team, je bent overgeleverd aan het geluk van de juiste mensen op de juiste plaats. 

In een sector waar alles om beleving draait vind ik het zelf onbegrijpelijk dat wij hier genoegen mee nemen. Helaas hebben wij nu een situatie die zo standaard is geworden dat iedereen het maar accepteert. Deze self-fulfilling prophecy heeft lang genoeg geduurd. Daarom gaan wij hier wat aan doen!

 

eitje toch?

Hoe we dat doen is op vele manieren in te vullen, zolang het een horeca team maar de middelen geeft om zich te versterken. Dit is dan ook het begin van ons verhaal. Wij zijn namelijk nog lang niet klaar en zien vele mogelijkheden om echt iets toe te voegen aan horeca teams. Wij kunnen dit echter niet allemaal alleen. Daarom vraag ik ook aan jullie om ons hierbij te helpen. Volg ons, discussieer met ons, laten we koffie drinken of gewoon een borrel. De horeca is gelukkig een sociale wereld met genoeg bevlogen mensen die hier ideeën over hebben. 

Wij hebben er in ieder geval zin in!

Joris

 

Doe jij mee?

Volg ons op facebook zodat wij zoveel mogelijk horeca mensen bereiken! Daarnaast staan wij altijd open voor suggesties, ideëen en ervaringen, dus kom maar door!

p.s wil jij ook de horeca 6 veranderen in een dikke 10! Share dan deze post met al je horeca vrienden!