Johannieter:
Jopen Bier

Johannieter Weizen Starkbock - Jopen

BESCHRIJVING:

Een zeer zware Weizen Dobbelbock, die vrij hoog op roost smaak is door geroosterde tarwemout. Volle fruitige zoete smaken vanuit het weizen-karakter, die goed naar voren komen door het hogere alcoholpercentage.

HOW TO SELL:

De stadsrecepten van Haarlem liggen opgeslagen in het Stadsarchief, dat gehuisvest is in de Janskerk. In vroegere tijden was deze kerk onderdeel van het Sint Jansklooster waar de Johannieter monniken leefde. Deze monniken hadden daar ook een brouwerij om bier te brouwen voor eigen consumptie en voor hun gasten.

 

WEIZEN:

Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits witbier. Tegenwoordig wordt het in meerdere delen van Duitsland gebrouwen. Het is een bovengistend tarwebier, gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, waarin in tegenstelling tot vele Belgische witbieren, geen kruiden aan zijn toegevoegd. Weizen bier moet minimaal 50% tarwemout bevatten, hierdoor is de smaak vaak iets wranger en iets zuurder dan de andere witbieren. De verwarring met witbier komt voort uit de betekenis van het woord 'Weiß' wat 'wit' betekend in het Duits, Weizen betekent echter tarwe waarmee het aangeeft dat het met tarwemout wordt gebrouwd.

BOK BIER:

Bokbier is te verkrijgen in verschillende varianten, zo heb je herstbok en lentebok. Herfstbok is een bokbier met een donkere, robijnrode kleur dat in de herfst verkocht wordt. Het mag officieel alleen vanaf de 1e week in Oktober tot Februari verkocht worden. Lentebok is een licht gekleurd bokbier, dat in de lente uitkomt. Het mag officieel alleen in de periode tussen 21 maart en 21 juni verkocht worden. Andere benamingen zijn zoal: Meibok, Voorjaarsbok en Paasbok.