Extra Stout:
Jopen Bier

Extra Stout - Jopen

BESCHRIJVING:

Jopen Extra Stout heeft een gebrande bittere smaak. Dit wordt veroorzaakt door de geroosterde gerstemout. De geroosterde smaken doen denken aan koffie en cacao. Stout wordt ook wel de espresso onder de bieren genoemd (Porter is de cappuccino, omdat die minder droge roost smaken bevat).

HOW TO SELL:

Extra Stout is een stijl die eind 1800 begin 1900 veel in Nederland gebrouwen werd. De Nederlandse Stout bevatte tussen de 5 en 6% alcohol en was een droge Stout. De laatste brouwerijen die begin 1900 in Haarlem actief waren brouwden nog Stout. De Extra Stout is ooit gelanceerd als Jubeljoop II.

 

BOK BIER:

Stout is van oorsprong een Engelse biersoort. Het Engelse woord 'stout' betekend stevig/zwaar en dat komt goed overeen met het van oorsprong hoge alcoholpercentage. De kleur varieert van donkerbruin tot zwart en heeft vaak een brandende en bittere nasmaak. Dit bier wordt ook veelal verward met de Porter. De Porter was in het verleden de voorloper op de sterkere variant de Stout, maar vandaag de dag is dat verschil niet meer zo duidelijk doordat vele brouwers zijn gaan experimenteren met het alcoholpercentage van de Stout en Porter.